skip to Main Content

Verzorging

Tijdens de opvang van jullie zoon of dochter zorgt Villa Kakelbont voor alle benodigde middelen voor de kinderen.

Op deze pagina lezen jullie onder andere meer over voeding voor de verschillende leeftijdsgroepen, ontbijt, avondmaaltijd, luiers, vervoer en zonnebrand.

Voeding

Gezonde voeding en beweging zijn en blijven populaire onderwerpen in onze maatschappij. In het uitdragen van onze visie zijn wij ons bewust van het feit dat wij in ons kindcentrum te maken hebben met een afspiegeling van deze maatschappij en daarin dezelfde diversiteit. Onze visie op een gezonde leefstijl is breed, waarbij rekening is gehouden met de verschillende meningen. Toch blijven wij bij onszelf en sluiten wij aan op onze algehele visie, welke terug te lezen is in het pedagogisch beleid.
Onze visie op gezonde voeding en beweging is gebaseerd op balans. Gezond, natuurlijk, maar met ruimte voor (kleine) traktaties. Beweging, iedere dag, maar wel naar de behoefte van het kind. Ook vinden wij dat voeding veel meer is dan de producten die wij dagelijks aanbieden aan het kind. Voeding heeft ook te maken met het ontwikkelen van de smaakpapillen, het ontwikkelen van de fijne motoriek en indirect het ontwikkelen van taal en kennis. Wij willen op het gebied van een gezonde leefstijl ook een ondersteunende en adviserende rol aannemen naar ouders toe omdat wij deze taak als een gezamenlijke taak zien.

Onze visie is kort samengevat: Niets moet, veel mag, als het maar in balans is.

Onze gezamenlijke missie is om het kind dagelijks te ondersteunen op het gebied van een gezonde leefstijl. Dit doen wij door gezonde voeding te verweven in het dagritme. Het kind te laten ervaren dat gezond en lekker heel goed samengaan en het kind de beweegruimte te bieden die het nodig heeft.
Daarnaast hebben we ook de missie om het kind kennis bij te brengen over gezonde voeding en leren wij het kind gedoseerd om te gaan met minder gezonde voeding. Wat wij het kind bieden willen wij doorgeven aan de ouders. Wij ondersteunen en adviseren hen, want samen staan we sterker in het werken aan een gezonde leefstijl voor het kind.

  • Gezonde voeding verweven in het dagritme;
  • De kennis van het kind op het gebied van gezonde voeding vergroten;
  • Ouders adviseren en ondersteunen in een gezonde leefstijl voor het kind;
  • Een team vormen met ouders en samen werken aan een gezonde leefstijl voor het kind;
  • De balans houden tussen gezond, leuk en smakelijk;
  • Iedere dag bewegen, naar de behoefte van het kind;
  • Variëren in voeding en beweging;
  • Het kind bewust en gedoseerd om leren gaan met minder gezonde voeding.

Voeding tot 1 jaar

In de eerste maanden van het leven van het kind is de voeding voornamelijk gebaseerd op borstvoeding en/of flesvoeding. Vanuit ons kindcentrum volgen wij het ritme van thuis als het gaat om fles- en/of borstvoeding. We houden dezelfde voedingshoeveelheid aan en proberen dezelfde tijden aan te houden als die er zijn. Ook kunnen wij gehoor geven aan de wens van de ouders om te voeden naar behoefte. Vanuit het kindcentrum bieden wij flesvoeding Nutrilon 1 en 2 aan. Speciale voeding, voedingstoevoegingen (bijv. Johannes broodpitmeel, rijstebloem of pap), Nutrilon 3 en flessen dienen van thuis te worden meegegeven. Er is qua flessen zoveel variatie en zoveel combinaties die precies aansluiten op de behoefte van het kind, dat wij die specifieke fles niet kunnen bieden.

De eerste hapjes

Na ongeveer vier maanden kan de volgende stap worden gezet in de smaakontwikkeling van het kind, namelijk de eerste hapjes. Wij zullen daarin niet de eerste stap zetten maar wachten op de ouders bij het aanbieden van het eerste hapje groente of fruit. Dit is een bijzonder leuke en unieke ervaring die we de ouders niet willen ontnemen. Echter zullen wij rond de leeftijd van vier maanden wel gaan
vragen of er thuis al wordt geëxperimenteerd met groente- en fruithapjes. Als blijkt dat dit nog niet wordt gedaan kunnen wij de ouders adviseren om dit te gaan proberen. Een groente- of fruithapje is zeker nog geen vervanging voor een melkvoeding. Tot zes maanden gaat het vooral om het oefenen.
De eerste hapjes zijn voornamelijk een eerste stap in de smaakontwikkeling van het kind. Het kind gaat ervaren wat de textuur van vaste voeding is. Zal ervaren dat er ook andere smaken bestaan en zal leren hapjes te nemen van een lepeltje. Ook kan vanaf vier maanden oefenen met groente en fruit voedselovergevoeligheid verminderen. De volgorde in groente of fruit maakt niet uit, wel houden wij
het voedingsaanbod aan dat wordt geadviseerd door het voedingscentrum.
Wij pureren of prakken fruit altijd vers. De eerste hapjes zijn steeds 1 fruitsoort per keer, bijvoorbeeld peer of banaan. Groente bieden we aan vanuit een potje, welke speciaal is samengesteld voor kinderen vanaf een bepaalde leeftijd. Deze potjes zijn snel verhit en daarna vacuüm afgesloten zodat voedingsstoffen en vitaminen bewaard blijven. Bij het geven van het eerste hapje gaat het niet om de hoeveelheid maar om de ervaring. Een paar hapjes volstaan daarom al.

Na ongeveer zes maanden zullen we in samenspraak met ouders de maaltijden van het kind uitbreiden.
Zo worden de fruithapjes vervangen door porties en geven wij tijdens de broodmaaltijden van de andere kinderen onze kleintjes een broodkorstje. Dit korstje helpt het kind te oefenen met kauwen.
Ook als het kind nog geen tandjes heeft bieden we dit aan. Daarnaast maken we de structuur van de groente- en fruithapjes grover en mengen we meerdere smaken. Wanneer ouders dit aangeven zullen we melkvoedingen gaan vervangen door vaste voedingen.

Ontbijt

Voor de kinderen die al vanaf 06:30 uur of 07:00 uur komen staat er een ontbijt klaar (gratis). Hierdoor is het voor de ouders en de kinderen een stuk rustiger om je klaar te maken thuis. Daarnaast start je de dag met een gezellig ontbijt met de andere kinderen en de pedagogisch medewerker.

Avondmaaltijd

Om 17:00 uur gaan de kinderen, die gebruik maken van de avondmaaltijd, aan tafel. Vanaf 1 jaar bieden we een avondmaaltijd aan, onder het mom van met de pot mee eten. Voor de allerkleinsten, tot 1 jaar, bieden we een potje groente aan en een potje met een fijngemaakte maaltijden voor de kinderen vanaf zes maanden. De warme maaltijden worden standaard aangeboden aan kinderen met opvang tot 19:00 uur of 19:30 uur maar kan ook tegen een kleine vergoeding worden aangeboden indien je opvang tot 17:30 uur, 18:00 uur of 18:30 uur hebt.

De kinderen eten gezellig samen en hierdoor bieden wij de ouders een minder stressvolle avond.

Voeding vanaf 1 jaar

Tijdens het ontbijt- en lunchmoment bieden we brood aan. We eten altijd volkorenbrood. Dit is vezelrijk en dus goed voor de spijsvertering van het kind. Dit brood beleggen we altijd met een dun laagje margarine, om aan de juiste hoeveelheid zuivel en gezonde vetten te komen. Voor de allerkleinsten houden we het soms bij alleen een beetje margarine. Voor hen is de smaakervaring van het brood en de margarine voldoende. Voor de oudere kinderen hebben we een ruime variatie aan
beleg. Bij ons geldt de regel: Eerst een broodje met hartig, daarna komt de optie zoet beleg erbij. Als hartig beleg bieden wij onder andere zuivelspread, humus, kipfilet, gekookt ei, komkommer, tomaat, kaas en kindersmeerkaas aan. Als zoet beleg is dit onder andere appelstroop, fruit- en groentenspread, geprakte banaan, halvajam en gekleurde hagel.

We proberen de kinderen zo veel mogelijk variatie te bieden. Daarom veranderen we af en toe het broodbeleg of voegen we rauwkost toe.

In de ochtend, tijdens het tafelmoment van 09:00 uur, en in de middag, om 15:00 uur, is er een tussendoortje met fruit en groente. In de ochtend zijn dit veelal fruitsoorten. De keuze voor fruit is gebaseerd op het seizoen. In het fruitaanbod is variatie aan te brengen. Hierdoor leren de kinderen veel soorten fruit kennen en eten. In de middag krijgen de kinderen een groente tussendoortje. Ook hierin wordt gevarieerd met komkommer, tomaatjes, radijsjes, worteltjes, paprika en stengels
bleekselderij. Op die manier krijgt het kind voldoende groente en fruit binnen, een groot onderdeel van de schijf van vijf. Bij de groente kan eventueel nog een cracker gegeven worden.

Drinken is voor kinderen ontzettend belangrijk. Daarom bieden we bij elk eetmoment ook een variatie aan drinken aan. Zo geven wij door de dag heen melk, water en thee. We geven op het kinderdagverblijf geen limonade of ingedikt sap (oftewel diksap) omdat wij vinden dat deze zoet houdende dranken meer een gewenning dan een toevoeging zijn. Kinderen wennen ontzettend snel
aan de smaak van zoet maar hebben deze smaak niet nodig. Sterker nog, te veel zoet is niet goed voor kinderen. Wij leren het kind om water en thee te drinken en onze ervaring is dat zij dit heel snel oppikken. Zodra ze weten dat zoete dranken niet worden aangeboden zal de behoefte ook afnemen.
Mochten wij merken dat kinderen echt niet willen drinken, kunnen wij bij uitzondering limonade aanbieden. Melk bieden wij aan tijdens het ontbijt en tijdens de lunch. Hierdoor krijgt het kind genoeg zuivel binnen.

Voeding vanaf 4 jaar

Het voedingsaanbod verschilt niet tot nauwelijks met die van het kinderdagverblijf. Net als bij de kinderen tot vier jaar is het voor de kinderen van de buitenschoolse opvang belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Het voedingsaanbod voor de buitenschoolse opvang is ook gebaseerd op de schijf van vijf.

Voeding tijdens de schoolweken

Wanneer een kind wordt opgehaald van school, heeft deze vaak trek na een dag leren en spelen.
Het eerste tafelmoment wordt aangeboden in de vorm van een lopend buffet. Er is een pedagogisch medewerker aan tafel aanwezig en deze heeft brood, crackers en rijstwafels op tafel gezet met gevarieerd beleg. Naast graanproducten kunnen de kinderen ook gevarieerde soorten fruit en groenten kiezen. Elk kind krijgt ook een beker water of thee aangeboden. De pedagogisch medewerker zit gedurende dit buffet aan tafel en de kinderen kiezen zelf wanneer zij aanschuiven. Op die manier kunnen de kinderen die honger hebben meteen aanschuiven, en kunnen de kinderen die eerst hun energie kwijt willen, even lekker rennen en spelen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle kinderen één keer aan tafel hebben gezeten.

Tijdens vakanties

Tijdens schoolvakanties en studiedagen is het voedingsaanbod en het dagritme gelijk aan dat van het kinderdagverblijf. Het enige verschil is dat de kinderen niet om 11:30 uur maar om 12:00 uur aan tafel gaan om brood te eten. Ook dit tijdstip is nog te verschuiven vanwege eventuele uitstapjes buiten de locatie. Soms kan er zelfs voor gekozen worden om brood en drinken gekoeld mee te nemen en buiten de locatie op te eten.

Voeding als activiteit

In onze visie, missie en doel staat beschreven dat wij kinderen kennis willen bijbrengen over gezonde voeding en dat we de kinderen gedoseerd willen leren omgaan met minder gezonde voeding. Daarom bieden we regelmatig kook-activiteiten aan. De pedagogisch medewerkers maken dan samen met de kinderen gezonde en lekkere snacks of bereiden hun eigen lunch (in de vakanties). Op die manier leren ze koken, krijgen ze kennis mee over gezonde voeding, wordt de interesse in voeding gewekt en zijn ze actief en creatief bezig.

Allergieën en dieetwensen

Tijdens de intake vragen wij naar eventuele allergieën of dieetwensen van het kind. Deze bijzonderheden zullen wij verwerken in de kindgegevens en schrijven wij in de dagritme lijst van het kind. De mentor zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van deze allergieën of dieetwensen.
Wanneer allergieën zo heftig zijn dat er medicijnen nodig zijn bij een allergische reactie, zal vooraf altijd een medicijnverklaring en een formulier ‘Toedienen medicijnen’ klaarliggen. Op het moment dat de medicijnen moeten worden toegediend kan de pedagogisch medewerker direct handelen. Meer hierover vind je in het Veiligheids- en Gezondheidsbeleid DEEL II Gezondheid & Hygiëne.
Een pinda- of notenallergie kan zeer heftige allergische reacties teweegbrengen. Wanneer dit het geval is kan worden besloten om tijdelijk alle voedingsproducten met noten en pinda’s, bijvoorbeeld pindakaas, volledig uit het voedingsaanbod van de locatie te schrappen. De veiligheid van het kind gaat te allen tijde voor. Met tijdelijk wordt bedoeld tijdens de periode dat het kind opvang afneemt, ook op de dagen dat het kind niet komt.

Luiers

Wij verzorgen luiers in alle maten. Ook bijbehorende producten als luierdoekjes, luierzakjes, sudocrème is bij ons aanwezig. Vuil geworden eigen kleding wordt in een plastic zakje mee naar huis gegeven.

Vervoer van en naar school

Wij verzorgen het vervoer van en naar school. Dit gebeurt in eigen bussen (je kent ze vast wel), te voet of met de GoCab door onze eigen medewerkers. Vanzelfsprekend houden wij ons aan de reglementen van “Veilig Verkeer Nederland” en de verkeersregels.

Tot slot verzorgen we

Zonnebrandcrème (’s morgens eerste keer graag thuis insmeren), arniflor (voor op blauwe plekken) en calendula (voor op (schaaf)wondjes). Ouders dienen zelf te zorgen voor: reservekleding (eventueel geleende reserve-kleding moet gewassen worden terug gegeven) eventueel een knuffel, speen of doekje drinkflessen voor baby’s.

Back To Top